Полезни съвети

Спирачната течност е важен елемент от спирачната система, тя има отношение върху работоспособността на спирачните накладки и дискове. Годността на спирачната теност се определя с помощта на уреди измерващи съдържанието на влага в течността. Практиката показва, че средно стандартната течност издържа между 10-30 000 км, като основен фактор за пробега и времето са интензивността на спиране и теглото на автомобила. 

Всички автомобили регистрирани на територията на Република България, ежегодно подлежат на задължителен технически преглед (ГТП).

ПРЕЗ КАКЪВ ПЕРИОД СЕ ПРЕМИНАВА ГТП И ДОКОГА Е ВАЛИДЕН

- Леките автомобили трябва да преминават ГТП веднъж в годината.

- Таксиметровите автомобили са длъжни да се явят на ГТП през 6 месеца.

- Товарните автомобили на възраст над 10 години също са задължени да минават ГТП през 6 месеца.

- Новите автомобили трябва да се явят за първи път на ГТП на третата година, като вторият преглед се извършва две години след първия ( след петата година се явяват ежегодно).

ГТП е валиден до датата написана в талона за преглед! Препоръчително е да не чакате последният момент!

Препоръчваме преди ГТП да посетите компетентен сервиз, където да бъде направен предварителен оглед и да бъдат отстранени всички текущи проблеми!

Антифризът е единственият агент(течност) за топлопренос в автомобилната охладителна система, чрез него топлината отделена от двигателя се пренася до охладителният радиатор и там се отдава.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕМ

Антифризът има живот и неговият инервал за смяна е: до 2г за G11, 4г за G12  и до 5г за G12+/G13

Конентрацията на охладителната течност требва да е в границите от -37 до -42 градуса, по-ниската концентрация повишава температурата на замръзване и понижава точката на кипене, а по-високата концентрация влошава топлоотдаването и топлопреноса което влошава охлаждането на автомобила. 

Антифриз G11 (фосватен/силикатен) и Long life антифризите G12/G12+/G13  (с органични инхибитори на корозия) не могат да се смесват защото се губят свойствата на Long life.

Най-напред трябва да погледнем какво пише в инструкцията на колата и да потърсим какви са предвижданите интервали в случай на експлоатация на колата в тежки условия. Най-често те възлизат на 15 000 – 30 000 км в зависимост от производителя и модела. След това трябва да си отговорим на въпросите:

  • Дали караме предимно в града?
  • Дали най-често изминаваме кратки разстояния (до 10 км)?
  • Дали колата ни прекарва дълго време без движение?
  • Дали използваме интензивно колата си?
  • Дали често пътуваме по черни пътища?

Тъй като маслото освен смасващ ефект има и миещ ефект нашия съвет е следния:

Маслото на всички бензинови двигатели ползващи синтетично масло 0W30/40, 5W30/40 да бъде на интервал 8-10 000 км.

Маслото на всички дизелови двигатели ползващи синтетично масло 5W30/40 да бъде 10 000км и за всички ползващи 5W30 507.00 long Life не повече от 15 000км.

 

Имате въпроси, чиито отговори не откривате тук?

Попитайте ни